icon find

Torma Orsolya - komplex terapeuta, Helen Doron oktató, 2 gyerekes édesanya

Torma Orsi, a balatonlellei Helen Doron oktatóközpont vezetője, különleges nő. Olyan, mint a szélvész – kivéve persze, hogy ő sosem rombol. Jön, lát és két mosoly között észrevétlen elsimít és helyre tesz mindent.

Ő egy jelenség. Orsi eredeti szakmáit tekintve konduktor és tanító, s bár most már elsősorban nyelvoktatóként aktív, elköteleződése a segítés és fejlesztés iránt örök. A mai napig kettős életet él, hiszen délelőttönként támogatja a Balatonlelle és környéki babák fejlődését, délutánjait pedig a helyi gyerekek angol nyelvi tanítása teszi ki.

Babaangol vagy angol kisiskolásoknak? Orsinak egyre megy, vérében van az oktatás-nevelés. Ez a 2:1 működés a Tormaorsiság lényege, hiszen miközben tornáztat és mondókázik, több nyelven is szót ért a babákkal, az angol ovisoknak szóló foglalkozásain pedig nemcsak a nyelvtudást, hanem a szabályos ceruzatartást és a hangokra bontási képességet is rendre ellenőrzi. Számára a gyerekek az elsők és nem ismer lehetetlent, ha róluk van szó. Ami azt illeti, kifejezetten szereti a kreatív és járatlan utakat mind a nyelvtanításban, mind a magánéletében.

Miután befejezte tanulmányait a Pető Intézetben, nyakába vette a világot, hogy közelről nézze meg magának az USA-beli oktatási rendszert, tapasztalatokat szerezzen Angliában, majd keresztül-kasul bejárja Brazíliát – miközben nem mellesleg az ország legelitebb angol magániskolájának integárciós tevékenységét koordinálja. Sokat látott és még többet tanult, remekül beilleszkedett. Mégis hazajött, mert úgy érezte, gyermekeinek kell majd a család biztonsága, melyet itthon kaphatnak meg leginkább. Ennek előnyeit pedig nemcsak Orsi csemetéi, hanem a Lelle-környéki gyerekek is kiélvezhetik, hiszen kolléganőnk tudása és lelkesedése értük áll minden nap csatasorba.

Feltettünk neki öt villámkérdést, hogy még jobban megismerhessétek őt.

Szerinted miért jó oktatónak lenni a Helen Doronnál?
5 éve vagyok itt oktató és még mindig imádom! Igazi kint is, bent is helyzet, hiszen bár rendszerben működünk és van támaszunk, a magunk ura is lehetünk. Ajándék, hogy mindkét hivatásomban kiteljesedhetek.

Mi a titkos fegyvered?
A humor. Tudok, merek és szeretek nevetni, ez pedig sok-sok nehézségen átsegít.

Szülőként mi az, ami számodra nehéz (volt) a gyereknevelésben?
Amikor az első gyermekem született, nehezen találtam egyensúlyra az anyai szerepemben. Mindent én akartam csinálni és lelkiismeretfurdalásom volt, ha csak egy percre is átadtam másnak az irányítást. Ma már boldogan átadnám a kormányt, de a gyerekeim teljesen átlagos kiskamaszok, így a konfliktusok elsimításában néha még szükség van rám.

Mit gondolsz a gyerekek korai fejlesztéséről, legyen az akár torna vagy babaangol?
Az idegrendszer különleges műszer, melynek finomhangolásához gyakran van szükség külső segítségre. Mint minden másban, ebben is az egyensúlyban hiszek. Fontos leszögezni, hogy míg a babaangol látszólag csak egy izgalmas és érdekes kikapcsolódás a babának és a mamának, valójában egy rendkívül összehangolt, komplex tanulási folyamat, s mint ilyen, hasznos is. A babát számos inger és tapasztalat éri, így tanul a világról. (A Helen Doron módszert tipikusan fejlődő babák tanítására dolgozták ki, de atipikus fejlődés esetén is működőképes lehet.)

Konduktorként az esetleges fejlődési elmaradások, vagy korrekcióra szoruló tevékenységek felismerése a feladatom, ami egészen más terület. Egészében véve azt gondolom, hogy időben kell lépni és korán kell megkezdeni a fejlesztést, vagy a tanulást. Mindig épp akkora lendülettel, ami éppen akkor belefér és jóleső a kicsinek és a szülőnek egyaránt.

Ha választhatnál, mi lenne a te szupererőd?
Nem kell választanom, nekem már van! Igazi ‘minden lében kanál’ vagyok, aki nem fogadja el a nemet és addig kutat, míg megtalálja a tökéletes megoldást. Mi ez, ha nem szupererő?!

És hogy miért mondjuk el róla ezt a sok mindent Nektek? Azért, mert Orsi egy új, átfogóprojektbe kezdett a Helen Doron oktatóközpont-hálózat berkein belül: szakértői blogt ír!

Minden hónapban górcső alá vesz majd egy-egy fontos és sok szülőt foglalkoztató kérdést, hogy mindannyian biztosak lehessetek abban, hogy gyermeketek fejlődésében minden a legnagyobb rendben van. Trükkök, tippek, praktikák és hasznos tanácsok a gyermekek nevelésével és fejlesztésével kapcsolatban hamarosan a #SzakértőnkVálaszol blogban! Tartsatok velünk!

Szakértőnk válaszol

Az adataid megadásával itt teheted fel kérdésedet Orsinak.
A válaszát hamarosan ezen az oldalon olvashatod. Köszönjük az érdeklődésedet!

Angol nyelvtanulás óvodában?

A nyelvtanulás fontossága mára a gyermeknevelés megkérdőjelezhetetlen igazsága. A szülők igényeinek kielégítésére egyre többféle ovis angol, mondókás angolozás és angol nyelvű kiegészítő tevékenység érhető el. Ezek, bár hasznos és kedves elfoglaltságok, nem nyújtják azt az átgondolt, komplex és kipróbált tudásanyagot, melyet a Helen Doron nyelviskolák tíz hónap át tartó, negyven alkalmas ovis angol foglalkozásai képesek megadni

Több

Miért NE gyakorolj a gyerekkel a nyári szünetben?

Hisszük, hogy a nyári szünetben lazítani kell, hiszen gyereknek lenni manapság nehéz. Iskolaidőben vár rájuk a rengeteg feladat, sok-sok tanóra, különfoglalkozások, nyelvtanulás, sport… Mind fontos, egyiket se lehet kihagyni. A feszített napirend viszont módszeresen gyilkolja a szabad játékra fordítható időt és a spontaneitást. Mindig van valamilyen kell, valami kötelező és valami muszáj.

Több

Az apák szerepe a mindennapokban

Vajon mi az oka annak, hogy az apák szerepe mintha eltörpülne az anyáké mellett, ha a gyermek egészségéről vagy iskolai előmeneteléről van szó? Noha a 21. század egyik “vívmánya” a családon belüli szerepmegosztás, a gyereknevelést illetően még mindig erősen tartja magát az a nézet, hogy az az anyák dolga.

Több