2349 Views

Szülő nélkül az ovis Helen Doron órán

Kedves Szakértő!

Kislányom 3 éves, szeptemberben kezdi az ovit. Akkor szeretnénk elkezdeni Helen Doron ovis angol foglalkozásokat is.

Más szülőktől úgy tudom, hogy a gyerekek az ovis angol órákon egyedül, a szülők nélkül vesznek részt és félek, hogy ez nekünk nem menne. Kislányom ugyanis igazán félénk gyerek, a játszótéren is inkább velem homokozik, minthogy más gyerekekkel barátkozna.

Mit tegyek?” – fordult hozzánk nemrégiben egy aggódó anyuka. Szakértőnk válaszát most ti is megismerhetitek.

Kedves Anyuka!

Teljesen természetes, hogy mindkettőtöket izgalommal tölt el a közelgő ovikezdés és érthető, hogy az ovis angol foglalkozások miatt is aggódni kezdtél. Fontos tudnod azonban, hogy a gyerekek rendkívül rugalmasak és kiválóan alkalmazkodnak a változó körülményekhez!

Ha kislányod félénk, visszahúzódó gyermek, az csak annyit jelent, hogy az átlagosnál talán egy kicsit több időre és figyelemre van szüksége. Néhány hét vagy hónap után azonban egészen biztosan belerázódik majd az ovikezdésbe és az ovis angol csoportban is remekül fogja érezni magát!

Ovikezdés, ovis angol: mennyi idő kell, hogy jól érezze magát a kicsi?

Az ovikezdés és az elsődleges gondozótól – jelen esetben édesanyától- való elszakadás nem szükségszerűen jelent komoly törést a kicsinek. Az új közösség számos izgalmas tapasztalást, állandó kortárs közösséget, élményt és tanulási helyzetet is kínál, így a gyerekek előbb-utóbb feloldódnak és jól érzik magukat az oviban (és az ovis angol foglalkozásokon).

Nincs egyértelmű szabálya annak, hogy ehhez mennyi idő szükséges, hiszen vannak, akik már az első nap boldogan szaladnak a csoportszobába, másoknak akár fél év is kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A legfontosabb, hogy legyünk következetesek a szabályokat és a kereteket illetően, ugyanakkor maradjunk empatikusak, támogatók és elfogadók minden másban

5 dolog, amivel segíthetünk, hogy gyermekünk magabiztos legyen az ovis angol foglalkozásokon és az oviban

Szülőként mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy támogassuk a gyermekeinket. Néha azonban azzal tudunk a legtöbbet tenni értük, hogy nem csinálunk semmit és hagyjuk a dolgokat a saját ritmusukban fejlődni. Hogyan segíthetünk mégis, hogy a kicsi magabiztos legyen az ovis angol foglalkozásokon és az oviban? Bízzunk gyermekünkben, a döntéseinkben és a pedagógusok, oktatók szakértelmében!

Olyan oktatót, illetve pedagógust válasszunk gyermekünk számára, akiben bízunk és akinek teljes szívvel elhisszük, hogy a csemeténk jó kezekben lesz nála. Ha belső bizonytalanságaink, fenntartásaink, aggodalmaink vannak, azt a gyerekek is érzik és félni, szorongani kezdenek.

Beszéljünk minél többet arról, hogy mi fog történni! Az izgatottság és a félelem egyik legjobb ‘ellenszere’ a transzparencia és az őszinteség. Sétáljunk az ovi vagy a Helen Doron oktatóközpont felé, mutassuk meg az épületet, meséljük el, mi fog ott történni. Így a kicsi tudja majd, mire számíthat és kevésbé fog szorongani amiatt, hogy valamit esetleg elront, vagy nem tudja, mit kell tennie.

Higgyük el, hogy a gyermekünk képes önállóan is működni! Sok szülő annyira szereti és félti gyermekét, hogy akaratlanul is gátolja a kicsi önállósodását. Valahányszor amiatt aggódunk, hogy a kicsi képes-e egyedül megoldani feladatokat, gondoljuk végig, mi a legrosszabb, ami történhet! Minden aggódós percben, rizikós helyzetben tegyük fel magunknak a kérdést: “Ha ezt egyedül próbálja meg, mi a legrosszabb, ami történhet?” Ha őszinték és reálisak vagyunk, rá fogunk jönni, hogy a legtöbb esetben a lehetséges kimenetek messze nem olyan borzalmasak, mint amilyennek képzeljük őket.

Segítsük az önállósodást eszközökkel is! Az ovis angol foglalkozásokon – és többnyire az ovikban is – szívesen látjuk az anyuillatú pólókat, morzsolgatós szundikentőket, nyúnyókákat és plüssbarátokat is. Ezek az apró ‘segédeszközök’ ugyanis segítenek megteremteni az állandóságot és a biztonságot, így a kicsik szorongás helyett az angoltanulásra és a játékra tudnak koncentrálni.

Legyünk aktívak és érdeklődők! A Helen Doron módszertana aktívan épít az otthoni angoltanulás lépéseire, ezért a gyerekeknek minden nap meséket és dalokat kell néznie, illetve hallgatnia. Ha ezt a tevékenységet beillesztjük a napi rutinunkba és szülőként magunk is részesei leszünk az élménynek, nemcsak az ovis angol sikerét támogatjuk, hanem minőségi közös időre is lelhetünk!

Extra tipp: Rajzoljunk apró szívecskét a kicsi kezére és a sajátunkra is! Mondjuk el, hogy valahányszor csak hiányzunk neki, megnyomhatja a szívecskegombot és tudni fogjuk, hogy szüksége van ránk. Olyankor mi is megnyomjuk majd a magunkét és mivel egymásra gondolunk, újra együtt leszünk. Így sem az oviban sem az ovis angolórákon nem lesz mitől tartani.

Ovis angol: szülő nélkül, de nem egyedül

Nagy tapasztalatunk van az ovis angol foglalkozások felépítésében és működtetésében, így a szülőknek még félénk, visszahúzódó gyerekek esetében sem kell aggódnia. Képzett szakembereink rugalmasan állnak a felmerülő helyzetekhez és a játékos-dalos foglalkozások a tanulás mellett valódi szórakozást is jelentenek a kicsiknek.