fbpx
 
 
Hungary
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Angol nyelv gyerekeknek

  A Helen Doron diákok nem csak tanulnak hanem jól érzik magukat.

  Hogy miért?
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Próbáld ki!

  Ingyenes próba óra

  Központok
 • English for kids
  Kisgyerekkortól tinédzser korig
  3 hónapos kortól 19 éves korig minden korosztály részére izgalmas és érdekes tananyaggal
  Keress egy Oktató Központot
 

Ifjú hősök az Ökocentrumban!

Hogy mit jelent ifjú hősnek lenni?

Egy ifjú hős tudja, hogy életkortól függetlenül jobbá tehetjük ezt a világot. Hogy nem kell nagy erő és eltökéltség ahhoz, hogy segítsünk szűkebb környezetünknek. Néha elegendő a tudás is, mert a tudás hatalom. És ha nyitott szemmel járunk a világban, ha alaposan megismerjük környezetünket, sokszor azzal tehetjük a legtöbbet.

400 Helen Doronos ifjú hős éppen ezt tette most szombaton.

Eljöttek a Tisza-tóra, eljöttek a Balaton mellől, a fővárosból, Gyuláról és Debrecenből, szerte az országból, s elhozták szüleiket, nagyszüleiket is; volt, aki busszal jött, volt, aki egyénileg és eltöltöttek itt egy kellemes napot egymással és Magyarország élővilágának megismerésével.

Ki gondolná, hogy ha ritkán is, de előfordulnak vizák vizeinkben? És azt hányan tudják, hogy folyamaink méltóságteljes óriása mind nagyságban, mind életkorban bőven lekörözi a rettegett fehércápát?

Hogy a sulyom, avagy vízi gesztenye, régen a szegény pákászok eledele volt, ám most már szigorúan védett növény? Aminek termésébe nem illik, de nem is érdemes belelépni, mert leginkább egy óriási jancsiszögre hasonlít?

Hogy a nádi farkas (avagy mai nevén az aranysakál) egyre nagyobb területet hódít vissza, és a köztisztasági ellenőr szerepét tölti be az ökoszisztémában?

Hogy nem csak pecabottal, de kormoránnal is lehet horgászni?

Az ifjú hősök, akik eljöttek, mindezt most már tudják. De nem csak ezt tanulták meg.

Az akadályverseny állomásain azt is átélhették, hogy az együvé tartozás, a közös cselekvés nagyon sokat jelenthet, és igenis érdemes összefogni a nemes cél érdekében.

Az év madara a tengelic, ez a szépséges magevő, mely régen a kitartás és a termékenység szimbóluma volt. Ifjú hőseink szerte az országban ezért is határozták el, hogy részt vesznek a madarak védelmében és fészkelő-helyet biztosítanak gyönyörű vadmadarainknak. Ezért volt a madárvilág az akadályverseny fő témája.

 

A Tisza-tónál pedig volt minden, ami csak kellett. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a jókedv az egekig csapott, a hajók lágyan siklottak második legnagyobb tavunkon és a vizák is csúcsformájukat hozták: látványosan, amúgy „óriáscápásan” úszkáltak Magyarország (és talán a világ) édesvízi óriásakváriumában.

Az ifjú hősök pedig, akik eljöttek, édes álmokkal térhettek haza. Mert ők már tudják, hogy a környezet és a természet védelme az ember érdekét is szolgálja. És azt is, hogy az összefogással, közös munkával és tanulással tehetünk a legtöbbet környezetünk és társadalmunk védelméért.