fbpx
 
 
Hungary
 • English for young kidsEnglish for young kids
  Angol nyelv gyerekeknek

  A Helen Doron diákok nem csak tanulnak hanem jól érzik magukat.

  Hogy miért?
 • English learning for childrenEnglish learning for children
  Próbáld ki!

  Ingyenes próba óra

  Központok
 • English for kids
  Kisgyerekkortól tinédzser korig
  3 hónapos kortól 19 éves korig minden korosztály részére izgalmas és érdekes tananyaggal
  Keress egy Oktató Központot
 

Halloween vagy nem Halloween?

Minden Helen Doron Oktató Központ életében fontos a Halloween hiszen az anolszász kultúrát képviseljük, az egyik legfontosabb időszak az órákon kívüli programra, rengeteg nyelvikola szervez külön rendezvényeket, jelmezes órákat vagy csak egy Filmklubot a tiniknek. Természetesen ilyenkor azt is érezzük, ezzel nem feltétlenül ért mindenki egyet, van aki éles kritikát fogalmaz meg, mivel a mi kultúránktól messze áll és nem is feltétlenül tudnak sokan mit kezdeni ezzl az eléggé morbidnak tűnő ünneppel.

Halloween október 31. este van minden évben, eredetileg a Hallowe’en nave az ‘All Hallows Eve’ névből származik, aminek jelentése ‘Holy Evening’, azaz ‘Szent Este”. Fura ez a név, nálunk karácsony előtt, december 24. a Szenteste. Ám ettől még ez az ünnep létezik a világban és legfőképpen az angolszász országokban van jelentősége és komolyabb jelentése. Nálunk a november 1. Mindenszentek napja és a november 2. pedig a Halottak napja. Vagyis egyik sem október 31. Viszont ezekkel a dátumokkal nagyon sok ember nincs is teljesen tisztában, így a kritika sem feltétlenül jogos. (Bár alapvetően érthető, ha egy idegen kultúrából származó ünnepet sokan nem szeretnének hagyománnyá alakítani.) Ugyanakkor a fent említett két ünnep sem volt örökké, a benyomások, a vallás alakította úgy, hogy az ünnep a 11. században elterjedt, de csupán 3 évszázaddal később vált hivatalossá. 

Mi azt gondoljuk, a feladatunk nemcsak az angol nyelv, hanem az azt körülvevő kultúra megismertetése és elfogadása is. Természetesen akkor végezzük jól a dolgunkat, ha tisztán és érthetően kezeljük a különbséget és segítünk a gyerekenek ezeknek az ünnepeknek a helyén kezelésében.

Egy jól megszervezett Halloween mulatság vagy Halloween témájú foglalkozás sokmindenről szól, többek között ezeről is. Mi büszkén vállaljuk, hogy nemcsak angol nyelvre tanítjuk a gyerekeket, hanem a mai színes kultúrájú világunkban segítünk nekik boldogulni is, amihez ez az ünnep hozzátartozik. Ha valaki nem szeretne otthon töklámpást faragni, akkor majd megteszi a Márton napon, és a felvonuláson mécsessel sétálja körbe az óvodát, iskolát. Egyik nem zárja ki a másikat!

 

Kellemes Halloweent mindenkinek!